Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2013 16:16 - Кой е легендарният владетел Авитохол от Именника на българските князе (ханове)
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 24552 Коментари: 26 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     В този тежък за България момент, един светъл лъч достигна до нас. Предвестник на огряващото и всичко стоплящото слънце. Един от най-важните документи за българското минало, наречен Именник на българските князе (ханове) започва да свети с нова неподозирана светлина и сила.

     Придобилият голяма популярност "Именник на българските князе (ханове)" е открит през 1861 година от руския славист Андрей Попов и публикуван пет години по късно като самостоятелен текст в сбирката “Обзор хронографов русской редакции”. Този текст наречен Именник, е един от най-ценните и важни източници за ранната българска история. Той с право е станал повод за национална гордост, но е и обект и на множество научни спорове.

     В продължение на век и половина десетки изявени учени археографи, историци, археолози, филолози дават различно тълкувание на странните и загадъчни имена споменати в Именника. Кой е владетелят Авитохол, с който започва Именникът? Кой са владетелите Ирник, Гостун, Курт, Безмер? Какво представлява т.нар. прабългарски календар, с особените названия, който съпътства годините на управление на всеки един от владетелите? Кой е родът Дуло и от къде произхожда и т.н. и т.н.?

     Един от най-важните въпроси без съмнение е този – кой е легендарният владетел Авитохол, с който започва Именника?

     Да припомним началните изречения от Именника на българските князе – „Авитохол живя 300 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем. Ирник живя 150 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем...”

     Пълният текст на Именника тук - http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Imennikaat%20na%20baalgarskite%20knyaze.htm

     Една от популярните тези в българската историческа наука, свързва името на Авитохол с това на хунския вожд Атила. Основания за това дава не толкова приликата в имената на Авитохол и Атила, колкото второто име посочено в Именника. Името на втория владетел Ирник се свързваше от изследователите с името на най-малкия син на Атила Ернах (Ернак). Оттам логично беше, че щом вторият владетел посочен в Именника е син на Атила, то първият владетел е самият той.  

     През последните години популярност придоби и иранската тезата за произхода на името Авитохол. Според нея името означава Син на сърна или Син на елен, от „ави” със значение „сърна” и „тохол” със значение „син”.

     Така или иначе и до днес няма окончателен отговор на въпроса, а и след толкова години все още не е доказано със сигурност, кой владетел е записан под името Авитохол в Именника на българските князе.

     Напоследък все повече доказателства сочат северночерноморското Боспорско царство за предшественик на ранната българска държавност, т.е. тази на Първо българско царство. В един от предишните постинги разгледахме името Дуло и възможността това име да се свърже с името Юлий и по-конкретно династията на Аспургите, известни още като Тиберий Юлий. Проследихме историята на този владетелски род до самото начало на новата ера.

     Проследяването на северночерноморското царско родословие още по-назад във времето дава и отговор на въпроса, кой е първият владетел записан в Именника на българските князе.

     Основателят на новата династия Аспург І, римски гражданин и пълноправен владетел с правото да сече монети от 14 г., е син на Асандър, който управлявал в продължение на тридесет години Боспорското царство. Негова майка е Динамия, дъщеря на Фарнак ІІ и внучка на Митридат VІ Евпатор (121-63 г. пр.н.е.), понтийският цар известен с продължителната си борбата с Рим. Освен това Динамия е потомка и на Антиох ІV Епифан (175-164 г.пр.н.е.), един от най-известните владетели от династията на Селевкидите. Така по майчина линия Аспург І, основателят на новата династия, е наследник и на Селевкидите, наследниците които управляват най-голямата част от империята на Александър Велики.

     След ранната смърт на великия завоевател Александър Велики, властта в неговата обширна империя се разделя между неговите военачалници и близки съратници. Птолемей І започва да управлява в Египет и Либия. На Балканите властта преминава в ръцете на Лизимах. Селевкт І Никатор (305 – 281 г. пр.н.е.), по чието име неговите наследници стават известни като Селевкиди, поема властта над Сирия и предноазиатските земи, включително и древния Вавилон. 

     Наследник на Селевк І е Антиох І Сотер (281-261 г. пр.н.е.), който наследява от баща си огромна империя. Той се отказва или губи част от наследените земи, но успява да победи келтите, които нахлуват в Мала Азия. Заради тази победа получава името Сотер – Спасител. Наследен е от Антиох ІІ Теос (261 - 246 г. пр.н.е.). До края на управлението на династията на Селевкидите са известни общо тринадесет владетеля с името Антиох, т.е. това е най-популярното име сред представители на тази династия. 

     Както отбелязахме, един от прадядовците на Аспург І произлиза от Селевкидите и също носи името Антиох (Антиох ІV), т.е. боспорския владетел имал законното право да се родее с династията на Селевкидите.

     На гръцки език името Антиох се изписва по следния начин - Ἀντίοχος. Незапознатите с гръцки език, лесно биха разчели знакът ν [ню] не по правилния начин, а като латинското v. Точно благодарение на тази грешка, допусната от неизвестен античен или средновековен хронист или компилатор на текстове вече сто и петдесет години името на първия владетел Авитохол от Именника остава неразгадаемо. Бих нарекъл грешката гениална, защото за толкова дълго време остави скрит един факт. 
 
     А тя се състои в това, че някой е разчел и записал гръцкото Ἀντίοχος – Антиох като Автиох - Авитохол!

     Разбира се причината този факт да остане скрит за толкова дълго време, не е само грешката при предаването на гръцкото име на латински или старобългарски. Прекаленно дълго търсихме началото на нашата историята в не правилната посока. Пораженията от това неправилно търсене наистина са тежки за нас, за нашето самочувствие като народ. Твърде много сили и енергия бяха изразходвани по не най-правилния начин, в излишни дискусии и битки, но да се надяваме че всичко се случва според Божията промисъл.
 
     Вярвам, ще имаме отново сили, както неведнъж сме доказвали, да преодолеем трудностите и пораженията и да продължим напред. 

     Под името на първият владетел в Именника на българските князе Авитохол е предадено името Ἀντίοχος – Антиох, разчетено и записано като Автиохос. Името Авитохол може да се разглежда просто като името Антиох или като сборно име на тринадесетте владетели от династията на Селевкидите с името Антиох. Основание за това са и годините на царуването на Авитохол – 300. Селевкидите държат властта в обширните си предноазиатски владения приблизително 250-300 години, от края на ІV век пр.н.е. до средата на І век пр.н.е., когато Сирия окончателно е обявена за римска провинция.



(следва продължение)



Гласувай:
16



1. demograph - Много приятна изненада за начало на 2013г.
11.01.2013 01:53
Трябва да се заровя в Антиохите. От там може би ще излезнат още по-интересни връзки в разни посоки. Успешна година и много здраве.
цитирай
2. syrmaepon - Всичко това е много хубаво, но. И ...
11.01.2013 09:27
Всичко това е много хубаво,но.И кога точно боспорци се превръщат в българите от римския хронограф ?
И как Автиох се превърна в Авитохол ?
цитирай
3. socialismus - Какви ли са им били вождовете?
11.01.2013 09:31
Щом за хиляда години са загубили култура, писменост, религия, та идвайки в България приемат език по- близък до полския и не се чувстват близки с елинизма, нито с романската култура, ами строят капища. Явно роднините Птолемей и Юлий Цезар са имали по- добри качества... абе патим си от лоши управници ;Р,
цитирай
4. andorey - Привет Демограф
11.01.2013 10:47
demograph написа:
Трябва да се заровя в Антиохите. От там може би ще излезнат още по-интересни връзки в разни посоки. Успешна година и много здраве.


Да, изненадата е много приятна. И аз не съм очаквал подобно откритие. Бях много развълнуван в продължение на няколко месеца, че и до днес. И то не е изненада, ами си е направо сензация, щом 150 години никой не е открил този факт...
Успехи и на теб!
цитирай
5. andorey - Всичко това е много хубаво, но. И ...
11.01.2013 10:53
syrmaepon написа:
Всичко това е много хубаво,но.И кога точно боспорци се превръщат в българите от римския хронограф ?
И как Автиох се превърна в Авитохол ?


Ами може да е било записано името като Антиоклес или нещо подобно и оттам да е станало Авитохол. Трябва да си признаем, че този който е записал или по-точно преписал Именника е бил без съмнение образован, но не чак толкова...
А връзката с Боспорското царство е следната. Последните боспорски царски родове и местни феодали успяват да издържат нашествията на хуни, тюрки и други, но изглежда хазарите в средата на VІІ век наистина ги притискат яко и направо ги принуждават да напуснат земите където са живели и да се заселят от другата страна на Черно море, в днешна Бесарабия или Северна Румъния, където се намира известния Онгъл.
цитирай
6. andorey - Щом за хиляда години са загубили ...
11.01.2013 10:57
socialismus написа:
Щом за хиляда години са загубили култура, писменост, религия, та идвайки в България приемат език по- близък до полския и не се чувстват близки с елинизма, нито с романската култура, ами строят капища. Явно роднините Птолемей и Юлий Цезар са имали по- добри качества... абе патим си от лоши управници ;Р,


Капищата са характерни преди всичко за скито-славяните и капище е славянска дума. Проверете в някой етимологичен речник или в нета. Плюс това религията на ранните българи не е много ясна. Има вероятност дори да са били християни, но не православни а ариани или покръстени от някоя друга секта.
цитирай
7. kalabak - Етимология на думата КАПИЩЕ
11.01.2013 19:28
Думата КАПИЩЕ може да бъде етимологизирана убедително единствено на основата на тюркските и монголските езици, към които без съмнение е принадлежал и езикът на древните българи, в което ни убеждава етимологията, предложена от чувашкия езиковед Егоров в неговия „Этимологический словарь чувашкого языка”.
Ето и самата етимология, допълнена с етимологиите на Федотов, Фасмер, Севортян, БЕР т. 2 и др.:

Чувашки КАП, диал. ХАПА ‘външен вид’, ‘форма,’ ‘фигура’, ‘тяло’; туркменски, азърбайджански ГАП, турски КАП ‘съд’ , ‘съдина’, ‘капак’, ‘калъф’, ‘покривка’; якутски КЭП, КИЭП ‘форма’, ‘модел’, ‘вид’, ‘облик’; Махмуд Кашгари КАБ ‘съд’, ‘кутия’, ‘калъф’, ‘покривка’; казахски КЕЙИП ‘външен вид’, ‘облик’, ‘образ’; киргизки КЕЙИП, КЕЙП ‘вид’, ‘форма’; ногайски КЕР – ‘външен вид’, ‘форма’; КАП – ‘маска’; алтайски КЕП ‘образец’, ‘форма’, ‘калъп’; каракалпакски КЕП ‘чучуло’. Сравни: монголски КЕБ, ХЕВ ‘форма’, ‘отпечатък’, ‘вид’, ‘фасон’, ‘модел’, ‘образец’, ‘фигура’, ‘телосложение’, ‘външнa формa’; бурятмонголски ХЭБ ‘образец’, ‘шаблон’; във фино-угорските езици, заето от тюркските: марийски КАП ‘тяло’, ‘снага’; удмудски КАБ ‘форма’, ‘модел’, ‘калъп’; мансийски КЕП ‘образ’. Унгарското КЕП ‘картина’, ‘отражение’, ‘лице’, ‘образ’, ‘облик’ е заето от езика на българите още когато предците на мажарите са били техни източни съседи. Старославянското КАПЬ – „видение’, ‘призрак’, ‘образ’, „статуя’, ‘изображениe’ е заето от езика на дунавските българи.
От думата КАП със славянската наставка -ИЩЕ е образувана думата КАПИЩЕ ‘езически храм’.
Пък непредубедените да си направят извод.
цитирай
8. kalabak - Само хрумване
11.01.2013 20:10
Допускането на толкова много грешки при преписването говори само за несъстоятелността на предложената теза (употребявам тази дума, защото етимологизирането липсва). Като хрумване добре, но сериозни доказателства на хрумването, за да се превърне в етимология, липсват.
цитирай
9. andorey - Допускането на толкова много гр...
11.01.2013 21:15
kalabak написа:
Допускането на толкова много грешки при преписването говори само за несъстоятелността на предложената теза (употребявам тази дума, защото етимологизирането липсва). Като хрумване добре, но сериозни доказателства на хрумването, за да се превърне в етимология, липсват.


Спокойно г-н Калабак, аз тепърва започвам с доказателствата... : )
цитирай
10. andorey - По повод думата капище
11.01.2013 21:24
Много добре е че цитирате Федоров, Фасмер и т.н. Само че е добре човек да разчита и на собствените си разбирания по някои въпроси. Погледнах преводът ви на невероятната песен "Ваше благородие" - ами, има доста неправилно преведени изрази... а говорим просто за един руски език...
цитирай
11. syrmaepon - А съвременните адиги кои са ? Защото в Предкавказието си живеят автохтонните народи и никакви хазари не са ги изгонили оттам
12.01.2013 08:38
andorey написа:
syrmaepon написа:
Всичко това е много хубаво,но.И кога точно боспорци се превръщат в българите от римския хронограф ?
И как Автиох се превърна в Авитохол ?


Ами може да е било записано името като Антиоклес или нещо подобно и оттам да е станало Авитохол. Трябва да си признаем, че този който е записал или по-точно преписал Именника е бил без съмнение образован, но не чак толкова...
А връзката с Боспорското царство е следната. Последните боспорски царски родове и местни феодали успяват да издържат нашествията на хуни, тюрки и други, но изглежда хазарите в средата на VІІ век наистина ги притискат яко и направо ги принуждават да напуснат земите където са живели и да се заселят от другата страна на Черно море, в днешна Бесарабия или Северна Румъния, където се намира известния Онгъл.

цитирай
12. andorey - До Сирмепон
12.01.2013 10:55
В днешният Краснодарски край, който сега е част от Русия и на днешния Крим, който сега е част от Украйна, преди 1300-1500 години са живели, скити, гърци, арменци, германци, хунски племена, споменатите от теб адиги и т.н. Това едни и същи народи ли са според теб, с еднаква историческа съдба и развитие?
цитирай
13. syrmaepon - Може да не са с еднаква историческа съдба,
13.01.2013 08:40
но нали разбираш,че всички те могат да претендират да са боспорци начело с адигите,които от историците се смятат там за най-коренното население.А адигски тамги виждал ли си ?

http://www.ethnic-cinema-country.ru/kg-8/

Да ти приличат на нещо?

http://www.zverozub.com/img.php?photo=14174&lang=1
цитирай
14. andorey - Първите тамги, които даваш и са с...
13.01.2013 13:16
Първите тамги, които даваш и са собствено адыгски (черкески), си приличат на тамги и нищо особено няма в тях. Вторите са сарматски царски тамги, които приличат донякъде на т.нар прабългарски. За тях има статии и са забелязани от нашите историци.
Господ да е на помощ на българския народ, когато черкезите (адыгите), мъчители и разорители на българското население през 19 век, сега такива като теб ги представят като някакви роднини с българите. А К. Милчев си мисли че царските хуните са българи и изобщо такива плодове берем след 130 години развитие на българската история в погрешната посока...
цитирай
15. voulgaros - ---РАЗБРАХТЕ ЛИ ВУЛГАРИ--ЧЕ ПР...
13.01.2013 14:09
---РАЗБРАХТЕ ЛИ ВУЛГАРИ--ЧЕ ПРАВИЛНО НИЕ ЕЛЛИНИТЕ ,ВИ КАЗВАМЕ ГЪРЦИ--ПРОСТАЦИ И ПРЕДАТЕЛИ НА ЕЛЛИНИЗМА.


ВИЕ СТЕ ПОЗОР ЗА ЕЛЛАДА И ПАН-ЕЛЛИНИЗМА.
СКЛАВЯНСКИ ПРОСТАЦИ..

ВУЛГАРОС НАММИ МЕИНИ.
цитирай
16. marandi - :)
13.01.2013 22:45
Браво!

Напредваш, вече оформяш прекрасно абзаците и пунктуацията, лексиката и синтаксиса ти е на ниво. Започва да изглежда все по-добре.

Ако, си поиграеш и с шрифтовете да са малко по-големи - ще стане прекрасно като лекота на четене.

Ако, съм бил полезен със забележката, която направих преди време - бих се радвал.

П.П. За съжаление на мен почти не ми остава време по моите си изследвания и днес успях да поработя около 3 часа концентрирано. Т.е. нямам време дори да минавам през блог.бг, както би ми се искало - но уважавам хора, които се развиват пред очите ми светкавично.

Успех!
цитирай
17. syrmaepon - аз ,въобще не ги определям като такива,а ти ,като твърдиш,че българите били боспорци
14.01.2013 08:47
andorey написа:
Първите тамги, които даваш и са собствено адыгски (черкески), си приличат на тамги и нищо особено няма в тях. Вторите са сарматски царски тамги, които приличат донякъде на т.нар прабългарски. За тях има статии и са забелязани от нашите историци.
Господ да е на помощ на българския народ, когато черкезите (адыгите), мъчители и разорители на българското население през 19 век, сега такива като теб ги представят като някакви роднини с българите. А К. Милчев си мисли че царските хуните са българи и изобщо такива плодове берем след 130 години развитие на българската история в погрешната посока...


Зихите няма как да ги махнеш от там.Например в техните народни песни се твърди,че заедно с аварите са ходили да превземат Дербент.Така или иначе Кубратовите българи са им биле съседи,а кои и какви са те - това е друг въпрос.Аланите например се появяват на това място около 1в от н-ера
цитирай
18. syrmaepon - не може просто да кажеш
14.01.2013 08:55
боспорците са българи,така както и не може да кажеш ,че американците са англичани,защото не са само такива.Боспор е едно царство ,в което са живеели различни етноси,както във всички други държави и управляващите родове са биле от смесен гръцко-меотски произход,по късно навярно и сармато-алански.Това съвсем не означава ,че всички боспори са сармати например.

"Мео́ты[1] (др.-греч. Μαιῶται) — древние племена (синды, дандарии, досхи и пр.) на восточном и юго-восточном побережьях Азовского моря в 1 тысячелетии до н. э.[2] Античные историки называли страной меотов — Меотидой — территорию от Азовского до Чёрного морей, а Азовское море именовали Меотским озером. В IV-III вв. до н. э. многие из племён меотов вошли в состав Боспорского государства."

и т.н.
цитирай
19. andorey - Привет адаш, давам добър пример ...
14.01.2013 12:48
Привет адаш,

давам добър пример като се вслушвам в полезните съвети. Дано и другите хора започнат да го правят... :)
цитирай
20. andorey - До Сирмепон
14.01.2013 12:58
Не си прав, че управляващите родове са били от смесен гръцко-меотски произход. Били са от смесен скито-меотски трако-меотски или трако-синтски, трако-сарматски или т.н произход. Точно това е най-важното - в Боспор още от времето на Спартокидите, т.е. 5 век пр.н.е., управляващите родове имат така да се каже тракийски характер, плюс разни други елементи скитски, сарматски, синто-меотийски и т.н. Да си призная не съм добре запознат кои точно са тези синти и меоти, но владетелите от династията на Аспургите прибавят към титлата си и цар на "всички синти и меоти". Явно са стари местни племена...
цитирай
21. syrmaepon - Ами там е работата, че е цар на синти и ...
15.01.2013 08:39
Ами там е работата,че е цар на синти и меоти,не на българи.А името може да е всякакво - скитско,аланско и т.н.И Симеон Втори носи българско име,за да спазва традицията,но произхожда от Сакс-Кобургите и Орлеаните.
цитирай
22. prarodinata - Андрей, поздрави за изследването! ...
15.01.2013 19:13
Андрей, поздрави за изследването! Ще очакваме с нетърпение продължението и доказателствата.
Един малък съвет: за любознателните читатели ще бъде много полезно, ако накрая на поредицата от статии за Антиох-Авитохол дадеш линкове и библиография за литературата, която си използвал, за да може всеки лично да се убеди в истинността на доводите ти.
Успех!
цитирай
23. andorey - Андрей, поздрави за изследването! ...
16.02.2013 11:08
prarodinata написа:
Андрей, поздрави за изследването! Ще очакваме с нетърпение продължението и доказателствата.
Един малък съвет: за любознателните читатели ще бъде много полезно, ако накрая на поредицата от статии за Антиох-Авитохол дадеш линкове и библиография за литературата, която си използвал, за да може всеки лично да се убеди в истинността на доводите ти.
Успех!


В момента ползвам литература основно от на руски и украински от различни сайтове на двете държави. Ползвам и на български и английски където намеря информация по тези въпроси, защото на български все още няма достатъчно литература по въпроса...
цитирай
24. zdravgr - Поздрави
16.08.2013 09:38
За мен това е интересен пробив. Това пренасочва фокуса от "оттатък" дунава в посока Крим и Боспорското царство. В подкрепа на твоята теза ще каза, че "х" от Авитохол е изписано по гръцки маниер. Част от "х" в Именника са написани над линията.
цитирай
25. andorey - Благодаря за оценката и за инфор...
18.08.2013 10:37
Благодаря за оценката и за информацията. Признавам си че още не съм обърнал внимание на всички детайли по разгадаването на Именника, но се надявам да направя това след края на летния сезон... Поздрави!
цитирай
26. shtaparov - Думата Капище най-лесно се тъл...
18.11.2016 21:46
Думата Капище най-лесно се тълкува с помощта на Българския език,понеже идва от думата Капа и означава "Капата на боговете" (Храм,посветен на Капата на боговете"). Това в случая е Сатурн-Дионис,който в "Розетата от Плиска" е изобразен най-отгоре сиреч- на мястото на главата и капата (шапката) на Световния бог,чийто символ е самата Розета и чието главно проявление е Сатурн.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148927
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5598
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031