Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2012 11:26 - На какъв език е написана титлата КАНАСЮБИГИ ?
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 24203 Коментари: 25 Гласове:
13

Последна промяна: 12.07.2018 19:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       
     С буквения комплекс KANAΣYBIΓI, изписан в няколко различни варианта, започват редица надписи от времето на владетелите Омуртаг и Маламир.
      
Вариантите на изписване на това съчетание, освен горепосочения са KANACVBIΓI,
KANACVBHΓH, KANECYBYΓH и CANESVBHΓI, както е изписана титлата върху медальона на Омуртаг. Титлата се среща всъщност и в още няколко варианта, които също ще разгледаме по долу.     
    Какво точно означава това съчетание от букви и каква е титлата на българския владетел, записана по този начин, е тема широко дискутирана през последните 100-120 години.
      
    Още навремето В. Томашек разделя буквения комплекс на κανας υβιγι като първата част счита най-вероятно за грецизирана форма на тюркска титла qan (или khan), която е от по-нисък ранг от титлата „хакан”. В. Бешевлиев обаче отхвърля това разделяне на буквеното съчетание и се спира на варианта κανα ςυβιγι. Основанията му за това са няколко. Първото е чисто граматично, по отношение на правилата в гръцката граматика. Второто основание е в засвидетелстваните титли от българския владетелски двор, в които срещаме титлата κανα, а те са κανα βοιλα κολοβρον, както и βαγατουρ κανα и споменатият в списъка на българските пратеници в Цариград през 869-870 - cannataban. В този ред може да добавим и титлата на българския престолонаследник записана като καναρτικείνος.
      
    Независимо от многобройните споровете дали титлата на българския върховен владетел и гласяла КАН, ХАН или КАНА, все пак тя изглеждаше сравнително ясна и добре открояваща се в надписите. По трудно обаче можеше да бъде определена втората част от съчетанието KANAΣYBIΓI, както и да бъде обяснено нейното значение. Отново Бешевлиев, се спира на предложеното от двама автори преди него тълкувание, което определя втората част на титлата като равнозначна на  sϋ-beg-i със значение „господар или началник на войската”. Нашият учен обаче прави уговорката, че едва ли това е първоначалната титла на българския владетел. Де факто той няма нужда да се обявява за началник на цялата войска – българският владетел по всички правила на върховната си власт е такъв.
      
    Изписана на гръцки, официалната титла на българския владетел, по времето на Омуртаг и Маламир, гласи Ο εκ Θεου άρχων или в превод „От Бога архонт” или „От Бога владетел”. Тази титла се явява както в първобългарските надписи, така и във византийските извори. В някои от каменните надписи тя се среща едновременно с титлата KANAΣYBIΓI. Това е твърде интересна особеност и поставя въпроса за тъждествеността на двете титли - καναςυβιγι и εκ Θεου άρχων.
      
    За да отговорим на въпроса какво е точното значение на първобългарската титла, първо трябва да определим как е правилното разделяне на думите в словосъчетанието канасюбиги - като κανας υβιγι или κανα ςυβιγι ?
      
    Отговор за това може да потърсим в известния „хамбарлийски надпис” от времето на Крум. Този надпис е открит край село Маломирово, Елховско, описващ войната на Крум с Византия, а използвана в него титла за обозначаване на българския владетел е AРХОN YBHNГH. Това свидетелство често се подминава от изследователите поради не съвсем точното позоваване на факта, че титла „канасюбиги” се среща само за времето на управлението на Омуртаг и Маламир. Но ето че тук срещаме практически същата титла, в която „канас” е заменена с гръцката титла „архонт”. Точно този надпис ни показва, че втората част от съчетанието καναςυβιγι е именно υβιγι, в случая изписана като YBHNГH. Следователно първата част е KANAC, което очевидно е тъждествено на гръцкото AРХОN т.е. „владетел”.
      



image

  
Препис на т.нар. Хамбарлийски надпис с титлата Архон У Биги, по Ст. Ваклинов


    Имаме и още подобни примери. В надпис от времето на Омуртаг (номер 66 по Бешевлиев), титлата е изписана като KANAC BIΓI. Въпреки че наличието на празно място (интервал) може да се счете за случайност, тук надписът е изписан именно по този начин.
      
    Може да приемем, въпреки някои спорни моменти, че и надписът върху медальона на Омуртаг е разделен по подобен начин – CANESV BHΓI.
      
    Поради наложените представи за тюркския произход на българските военни и царски титли, изследователите търсеха в титлата κανας, някоя подобна титла, разпространена сред народите от тюркско-алтайската племенна група. В първобългарските надписи обаче титлата KANAC се явява и като KANEC и под формата KANNAC изписана с двойно „N” в средата. Според Бешевлиев в този последния случай се касае може би за диалектна форма или за предаване на меко -n.
      
    Всичко разгледани примери показват опит да се предаде възможно най-правилно, с гръцки букви, титлата „КНЯЗЬ” или „КНЕЗЪ”. Тези които допускаха подобно предположение подчертаваха, че в старобългарската литература титлата е записана като „кънѧѕь", което не отговаря точно на тази от каменните надписи. Но така или иначе връзката между двете е разглеждана като напълно възможна.  
      
    Окончателен отговор на този въпрос за титлата ни дава втората част от съчетанието, а именно VBIΓI – „ЮБИГИ”, записано още като BHΓH - „БИГИ”, BYΓH – БЮГИ и BHNГH – „БИНГИ”.
      
    Запознатите с украйнския език знаят за една негова важна особеност. В днешния украински език съществуват четири знака за звука –и, а именно – и, й, i, п . Много често редица гласни от познатите ни в български или руски език думи, в украйнски звучат непривично за нас, поради замяната на съответната гласна със звука -и. Така например руската дума „комната” – стая, на украйнски звучи като „кiмната”. Думата „конь” на украйнски е „кiнь”, а „конен” е „кiнний”. И така може да дадем стотици примери за тази особеност на украйнския език.
      
    Според сведенията на някои антични автори столицата на Велика България е град Фанагория. Фанагория се намира от едната страна на Керченския пролив, който свързва Черно с Азовско море. От другата страна, срещу Фанагория, се намира древният град Пантикапей, сегашният Керч, столица на Боспорското царство. В Пантикапей, от римско време – края на І век пр.н.е. – началото на І век от н.е. , в продължение на пет века царува династията на Аспургидите.
      
    Ако не беше създадена заблудата за тюркския произход на древните българи, нашите, а и чуждите учени, отдавна щяха да установят че зад думата BIΓI или BYΓH стои старославянската ( или по-точно трако-славянобългарската) дума БОГЪ.
       Словосъчетанието KANACVBIΓI, в различните му варианти, означава КНЯЗЬ от БОГА. Гръцкото Ο εκ Θεου άρχων – От Бога владетел, представлява най-прекият начин за предаване на първобългарското Князь Божий или Кнезъ Божий.       
   Езикът на който е изписана титлата е старославянски или по правилно е да го наречем трако-славянски език, говорен от населението в покрайните, северночерноморски земи на тракийското ойкумене. По време на римското владичество, този език остава извън сферата на латинско влияние и е близък до средновековния малоруски и езика говорен днес от по голямата част на населението на Україна.
      
    Накрая ще завърша с думите, с които започнах предишния постинг. В продължение на десетилетия наричахме първите български владетели ханове, канове и доста по-рядко князе или царе. Нека всеки сам да прецени коя е по правилната титла и да използва тази, която намира за по-подходяща и сполучлива. Да дадем време на новите доказателства да улегнат, преди да бъдат приети или може би отхвърлени. 
      
   
Да не отхвърляме напълно и варианта титлата KANACVBIΓI да е звучала и като КАНА со БОГА.


     Заповече информация по въпроса препоръчвам статията на Иван Т. Иванов -
http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Titlata%20kanasuvigi%20-%20Shumen%202010.htm



  image

Златен медальон на владетеля Омуртаг - ІХ век

Надпис - CANESV+BHΓIOMOPTAΓ


 



Гласувай:
13



1. анонимен - ,,Rodeni ot boga,,
19.10.2012 19:21
Mnogo interesna e traktovkata na tozi vapros v novoizliazlata kniga pod gornoto zaglavie ot 2012 godina.
цитирай
2. andorey - Mnogo interesna e traktovkata na ...
19.10.2012 19:44
анонимен написа:
Mnogo interesna e traktovkata na tozi vapros v novoizliazlata kniga pod gornoto zaglavie ot 2012 godina.


Не знаех за тази книга. Ще потърся информация за нея, надявам се да има нещо и в интернет...
цитирай
3. sparotok - KANAS U BIGI
19.10.2012 20:42
Напълно съм съгласен с теб, КАНАС У БИГИ е КНЯЗ В (от) БОГА.

Княз е чисто тракийска титла, тя е документирана под форамата AKENAS на фриг. надпис W-07 - VІІІ-ми век преди Христа.

Корена е КАН, КЕН, а значението е начало, съответстващата стблг. дума е конъ- начало, имаща по-древен вариант КАНЪ-начало ( в гръцки има блг. заемка за-кан-он - закон, а закон има значението - това, което е от началото).

Сродна на тракийската дума е хетската ХАНТЕЗИЯ - начален, първи, най-стар, да не забравяме и името на цар Хантили.

hantezziya-> first, oldest
http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/hitol-MG-X.html


Сродни на КАНАС, АКЕНАС са келтските (ирл. шот.) думи CEANN, CEANNARD, CEANNFIDHE - водач, глава, началник.

ceann
head, so Irish, Old Irish cend, cenn, Welsh, Breton penn, Gaul, Penno-, *qenno. Perhaps for qen-no-, root qen (labialised), begin, Church Slavonic koni, beginning

ceannard
commander, chief, Irish ceannбrd, arrogant, commanding, "high-headed", from ceann and аrd

http://www.ceantar.org/Dicts/MB2/mb07.html

ceannaire (a) leader http://www.worldlingo.com/en/resources/gaelic_dictionaries.html

ceann urra(m1)(boss) http://www.irishdictionary.ie/dictionary


Бог е също тракийска дума. Хезихий свидетелства, че върховния тракийски бог носи името Зевс Багайос

*bogŭ 'god' and *bogatŭ 'rich' correspond to Avestan baga 'god', Sanskrit bhagas 'distributor' and bhagavant- 'honorable', and Phrygian (Zeus) Bagaios 'lord'.

http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/ocsol-0-X.html

Тракийската дума Бог е засвидетелствана и през VІІІ в.пр. Христа в надпис G-136 във формата Багун (склонение, лично име? ).

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/14-culture/24-artinscriptions


Поздрави!


цитирай
4. sparotok - подробности
19.10.2012 22:31
Пропуснах важни неща, ето ги

The word akenanogavos is a compound, as can be seen from akenas[ (W-07) and the
protasis formula ios-ni-akenan-egeseti (P-04a) – стр. 3

стр. 2 - akenanogavos is most probably Bonok's title. Bearer of the same title is Ates in M-01a (ates : arkiaevais : akenanogavos : midai : lavagtaei : vanaktei : edaes

https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/2660/299_011.pdf?sequence=1



Чудя се дали кав-кан няма да е свързана с лидийската дума каве-свещеник и фригийската кавар-свято място, светилище.

kave- a priest [IE k'ou- 'to foresee', Phrygian kavar- 'a sacrwed place']
http://www.wordgumbo.com/ie/cmp/lydi.htm


Страбон твъди, че езика на мизите (наречени по-късно българи) е смесица от лидийски и фригийски.

Mysians, and received their appellation from the Mysos, or beech-tree growing in that country. The language also is an evidence of this. It is a mixture of Lydian and Phrygian words,

http://perseus.uchicago.edu/perseus-cgi/citequery3.pl?dbname=GreekTexts&query=Str.%2012.8.5&getid=1
цитирай
5. ivansimeonow - Княз или хан е българският владетел
19.10.2012 23:11
Поздрави Андрей!
Езикът ни търпи развитие, но канас е очевидно княз. Някои привърженици на тюркския ни произход преименуваха владетеля ни на кан и сега е такъв.Когато се честваше Тервел преди няколко години , в научните среди беше кан. Както сполучливо забеляза наш колега тук, хан или кан, титлата на владетеля следва името-Чингиз хан , а не е преди него, нещо което убягва на нашите учени, а не само на нашите. Така, че няма съмнение, княз е!
Желая ти успех!
цитирай
6. fenor - Споделям напълно позицията....
20.10.2012 09:41
..., но няма да бъде лесно утвърждаването и. Много е силен сред някои консервативни научни среди сантиментализма към позициите на предшествениците им, а в някаква степен опира и до "честта на пагона"- един криворазбран стремеж за изчерпване на всички възможни варианти, който води до вироглаво устояване на позиции, пренебрегвайки очевидни и даже очевадни обстоятелства и факти.
Въпросът е как да се преодолее фаворизацията на слабите следи от тюркутски или близки до нея елементи в културата на Първата българска държава съществуващи, и въобразени. Тъкмо тези незначителни следи са хванали и раздули някои от първите изследователи. Много конюнктурни и политикански мотивации има в позициите им. Време е да се отсее плявата. Успехи!
цитирай
7. atil - На български с гръцки букви. . . Т...
20.10.2012 10:10
На български с гръцки букви...Такива надписи има доста. Гръцкият език и азбука са били официални в Българската държава до покръстването. Наред с тях бил в употреба и кашанския алфавит на кам-бояните(жреците) , но за вътрешна употреба или сред българските общности.
Субиги или Сюбиги означава - Главнокомандващ. Така е според хунобългарската традиция. Това го наследил и съвременния свят. Днес също държавния глава е и Главнокомандващ на въоръжените сили.
цитирай
8. andorey - "Корена е КАН, КЕН, а значе...
20.10.2012 13:27
"Корена е КАН, КЕН, а значението е начало, съответстващата стблг. дума е конъ- начало, имаща по-древен вариант КАНЪ-начало ( в гръцки има блг. заемка за-кан-он - закон, а закон има значението - това, което е от началото."
Незнам, това конъ или канъ в този случай май не означава точно начало... Прилича повече на кон-тинюитет - нещо което върви без прекъсване, конец, канап... Кон-ец и кан-ап са също такива неща - в които няма прекасване... А също и в преносното значение на думата канава ...
А "кан" Ст. Младенов го свързва в крайна сметка с "ген" - т.е. потомство.

цитирай
9. andorey - А и аз забравих - думата Бог произ...
20.10.2012 13:31
А и аз забравих - думата Бог произлиза от Бакх - Бакхус, както пишат гърците. Бог е свързано и с "богат" и т.н. Вероятно и с примера който даваш Зевс Багайос...
цитирай
10. andorey - Поздрави Андрей! Езикът ни търпи ...
20.10.2012 13:34
ivansimeonow написа:
Поздрави Андрей!
Езикът ни търпи развитие, но канас е очевидно княз. Някои привърженици на тюркския ни произход преименуваха владетеля ни на кан и сега е такъв.Когато се честваше Тервел преди няколко години , в научните среди беше кан. Както сполучливо забеляза наш колега тук, хан или кан, титлата на владетеля следва името-Чингиз хан , а не е преди него, нещо което убягва на нашите учени, а не само на нашите. Така, че няма съмнение, княз е!
Желая ти успех!

Благодаря !
Да отбележим обаче че повечето наши учени обръщат внимание на този факт, за поставянето на титлата след личното име при тюркските народи.
Но не обръщат внимание на много други подробности или просто ги пренебрегват... факт.
цитирай
11. andorey - "Време е да се отсее пляват...
20.10.2012 13:44
"Време е да се отсее плявата"

Време е, време е - за доброто на България. Нашето мило отечество...!
цитирай
12. andorey - На български с гръцки букви. . . Т...
20.10.2012 13:50
atil написа:
На български с гръцки букви...Такива надписи има доста. Гръцкият език и азбука са били официални в Българската държава до покръстването. Наред с тях бил в употреба и кашанския алфавит на кам-бояните(жреците) , но за вътрешна употреба или сред българските общности.
Субиги или Сюбиги означава - Главнокомандващ. Така е според хунобългарската традиция. Това го наследил и съвременния свят. Днес също държавния глава е и Главнокомандващ на въоръжените сили.


ИСКАМ ДА УСПОКОЯ ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ЗА ХАН АСПАРУХ И ВСИЧКО СВЪРЗАНО С НЕГО - ТОЙ Е ИЗГЛЕЖДАЛ ТОЧНО ТАКА, КАКТО СИ ГО ПРЕДСТАВЯМЕ - НА КОН, С КОПИЕ В РЪКА (ИЛИ С МЕЧ), С РИЗНИЦА И ШЛЕМ НА ГЛАВАТА. ПРЕМИНАЛ Е ДУНАВА НАЧЕЛО НА СВОИТЕ ЮНАЦИ - БАГАИНИ ИЛИ БОГАТИРИ И Е ПОСТАВИЛ ЕДНО НОВО НАЧАЛО - ОСНОВАЛ Е ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ. ПО ТОЗИ ВЪПРОС ДВЕ МНЕНИЯ НЯМА.
ПРОСТО ПО ВЕРОЯТНО ТИТЛАТА МУ Е БИЛА "КНЯЗЬ" А НЕ ХАН, КАН, КХАН ИЛИ КАНА...
цитирай
13. boristodorov56 - Няма славянски език! Това е из...
20.10.2012 21:00
Няма славянски език!
Това е измислица на панславистите от "братовчедска" Русия!
Ако нещо е написано на езика на българите е на български език.
Нито е тракийски, нито е славянски - по простата логика, че траките са българи, а българите не са славяни.!
цитирай
14. andorey - Няма славянски език! Това е из...
20.10.2012 22:55
boristodorov56 написа:
Няма славянски език!
Това е измислица на панславистите от "братовчедска" Русия!
Ако нещо е написано на езика на българите е на български език.
Нито е тракийски, нито е славянски - по простата логика, че траките са българи, а българите не са славяни.!


Е стига с това - няма славянски език, няма славянски език. Добре де, как да наречем езика на руснаци, чехи, поляци и т.н? Няма по добър термин от "славянски" в случая. А за съжаление ще трябва да признаем, че точно едни такива полутраки - полуславяни, са ни освободили от ромейското владичество през 680-681 година...
цитирай
15. boristodorov56 - Искаш да доказваш недоказуеми неща с клищета от една измислена история?
20.10.2012 23:19
andorey написа:
boristodorov56 написа:
Няма славянски език!
Това е измислица на панславистите от "братовчедска" Русия!
Ако нещо е написано на езика на българите е на български език.
Нито е тракийски, нито е славянски - по простата логика, че траките са българи, а българите не са славяни.!


Е стига с това - няма славянски език, няма славянски език. Добре де, как да наречем езика на руснаци, чехи, поляци и т.н? Няма по добър термин от "славянски" в случая. А за съжаление ще трябва да признаем, че точно едни такива полутраки - полуславяни, са ни освободили от ромейското владичество през 680-681 година...


Може би трябва да си отговориш сам какъв народ са днешните русите?
И от кога е в обръщение понятието "славяни" в смисъла на днешното му съдържание.

Каквито и да са руснаците, чехи, поляци - нямат нищо общо нито генетично, нито културно, нито езиково с българите, които не са никакви славяни.

В тази връзка ще задам един прост и резонен въпрос:
Би ли могъл да ми посочиш кога, къде и от кого, в ареала на българите, са открити нещо като артефакти от т.н. славяни - от 5, 6 или 7 в., и - най-важното в кой музей се пазят. Ще ти бъда много благодарен, ако успееш да го направиш.



цитирай
16. andorey - "Може би трябва да си отгов...
21.10.2012 10:35
"Може би трябва да си отговориш сам какъв народ са днешните русите?
И от кога е в обръщение понятието "славяни" в смисъла на днешното му съдържание.

Каквито и да са руснаците, чехи, поляци - нямат нищо общо нито генетично, нито културно, нито езиково с българите, които не са никакви славяни.

В тази връзка ще задам един прост и резонен въпрос:
Би ли могъл да ми посочиш кога, къде и от кого, в ареала на българите, са открити нещо като артефакти от т.н. славяни - от 5, 6 или 7 в., и - най-важното в кой музей се пазят. Ще ти бъда много благодарен, ако успееш да го направиш."

Славяните чак пък нищо общо да нямат с нас... Не залитайте от една крайност в друга. 45 години всички бяхме славяни, сего пък нямало нито един славянин...
Има разкопани славянски селища от българските земи, те наистина са датирани по-късно 8-9 век.
Ранните славянски заселвания действително почти не са засегнали територията на днешна България, писал съм го и аз в моята книга от 2006 година...
По масово заселване на славяни имаме като цяло в източната част на Балканите, днешна Сърбия, големи славянски групи се заселват около Солун, няколко племена надолу в Гърция, на Пелопонес и даже имаме такива които се заслват или са преселени в Мала Азия, по Егейското крайбрежие.

цитирай
17. sparotok - eтимология
22.10.2012 01:11
andorey написа:
"Корена е КАН, КЕН, а значението е начало, съответстващата стблг. дума е конъ- начало, имаща по-древен вариант КАНЪ-начало ( в гръцки има блг. заемка за-кан-он - закон, а закон има значението - това, което е от началото."
Незнам, това конъ или канъ в този случай май не означава точно начало... Прилича повече на кон-тинюитет - нещо което върви без прекъсване, конец, канап... Кон-ец и кан-ап са също такива неща - в които няма прекасване... А също и в преносното значение на думата канава ...
А "кан" Ст. Младенов го свързва в крайна сметка с "ген" - т.е. потомство.



Не съм чувал за това тълкуване на Младенов, но мисля, че донякъде е прав.

Тракийската АКЕНАС - княз е свързана с КЕНТОС - дете, потомък.

КЕН, КАН е означавало начало, поставям начало( ср. наченти - започвам, зачевам стблг.)

При келтите кен-началник, глава, водач е свързана с кед-първи

ceann
head, so Irish, Old Irish cend, cenn, Welsh, Breton penn, Gaul, Penno-, *qenno. Perhaps for qen-no-, root qen (labialised), begin, Church Slavonic koni, beginning, as in ceud, first.

ceud
first, Irish cйad, Old Irish cйt, Welsh cynt, formerly, cyntaf, first, Breton kent, kenta (do.), Gaulish Cintu-, *kentu-; allied to Welsh cann, with Greek @Gkatб, down, against (=kn@.ta); Latin contra. Further allied is possibly (and this is the usual derivation) Indo-European qen, begin, Latin re-cens), English recent; Greek @Gkainуs (= @Gkaniуs), new; Sanskrit kanб, young; Church Slavonic koni, beginning
цитирай
18. анонимен - Родени от бога
22.10.2012 14:45
Книгата излезе преди няколко седмици, и наистина е много интересна. Написана е от http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=822652 . Така че си струва да се прочете.
цитирай
19. ivansimeonow - На вниманието на Сол Инвиктус
23.10.2012 15:03
Извинявам се за закъснението. Аз не оспорвам правото ти на тълкувание, Сол Инвиктос. Само, че на монетите подобен надпис,като твоето име- Непобедимото слънце стои на опаката страна, както и тълкуванието ,което предлагаш. На лицевата страна, където е бюстът на владетеля при монетите и при печатите, които са монетовидни се изписва титлата. Виждаш, че това което предлагаш не е титла
цитирай
20. andorey - Абе този приятел на Митра, и той с...
25.10.2012 15:20
Абе този приятел на Митра, и той самият не е много сигурен какво точно иска да каже, така че няма нужда да се занимавате с него...
цитирай
21. анонимен - Здравей Андрей, стана ми много весело като четох коментарите
25.10.2012 16:05
Много страсти и непримирими становища си предизвикал. Както си говорихме, става въпрос за хипотези. Предлагам ти една по-компромисна: хан, кан, канез, къненз, кънес, кнез, княз имат общ индоевропейски пракорен , означават титла при много народи и се употребяват в различни епохи с различни варианти. Колкото до българския език - без съмнение съвременният български език е от семейството на славянските езици.На какъв език са говорили Аспаруховите българи не знаем, но по всяка вероятност на индоевропейски. А етническият произход на съвременните българи е малко по-друга работа и изглежда ще се прояснява със съвременните генетични изследвания, които дават интересни резултати. По хаплоиден белег може да излезе, че сме по-близо до централно и източно-средиземноморските народи, отколкото до славяните. Засега изследванията са правени най-много с 1000 души. Поздрави
цитирай
22. andorey - Много страсти и непримирими ста...
26.10.2012 09:54
анонимен написа:
Много страсти и непримирими становища си предизвикал. Както си говорихме, става въпрос за хипотези. Предлагам ти една по-компромисна: хан, кан, канез, къненз, кънес, кнез, княз имат общ индоевропейски пракорен , означават титла при много народи и се употребяват в различни епохи с различни варианти. Колкото до българския език - без съмнение съвременният български език е от семейството на славянските езици.На какъв език са говорили Аспаруховите българи не знаем, но по всяка вероятност на индоевропейски. А етническият произход на съвременните българи е малко по-друга работа и изглежда ще се прояснява със съвременните генетични изследвания, които дават интересни резултати. По хаплоиден белег може да излезе, че сме по-близо до централно и източно-средиземноморските народи, отколкото до славяните. Засега изследванията са правени най-много с 1000 души. Поздрави


E, всъщност спора не е толкова сериозен. Ако преди 20 години някой се беше позволил да напише че Канасюбиги значи Княз от Бога направо щяха да го разстрелят. Е, да го разстрелят, в преносния смисъл, но напълно възможно и във физическия...
Признавам, че и аз когато за първи път чух за вероятноста канас от надписите да значи княз, бях доста скептичен, а дори и малко се ядосах. Така че наистина иска много време, поне няколко години за човек който се е занимавал с българска история да приеме подобна теза.
Действително всички тези титли, които изреждаш имат общ корен, включително и келтското кеан и т.н.
За езика на Аспаруховите българи скоро ще напиша отделна статия и ще я публикувам, но те нещата са вече почти ясни.
цитирай
23. andorey - Отговарям само на последната част
30.10.2012 16:42
http://andorey.blog.bg/history/2012/07/10/i-ot-hemus-do-himalaite.977680
цитирай
24. анонимен - НЯМА
01.11.2012 16:00
andorey написа:
boristodorov56 написа:
Няма славянски език!
Това е измислица на панславистите от "братовчедска" Русия!
Ако нещо е написано на езика на българите е на български език.
Нито е тракийски, нито е славянски - по простата логика, че траките са българи, а българите не са славяни.!


Е стига с това - няма славянски език, няма славянски език. Добре де, как да наречем езика на руснаци, чехи, поляци и т.н? Няма по добър термин от "славянски" в случая. А за съжаление ще трябва да признаем, че точно едни такива полутраки - полуславяни, са ни освободили от ромейското владичество през 680-681 година...

Наистина няма славяни. Славяни е записано по-късно от руснаците, защото те така произнасят думата СЛОВЯНЕ - то ест хора на словото, каквито са били предците ни, а и в основата на културата им е ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКАТА писменост. Знаем че една писменост се гради върху езика на някакъв народ - църковнославянски народ няма - това е старобългарския. Погледнете колко диалекти имаме и ще разберете че при преселванията с течение на годините отделните групи от народа ни са си оформили свой "език", който се изгражда и с времето променя. В българския език се пише НЕ ЗНАЕХ но в диалекта на тракийските българи се произнася като НЯМА ДА ЗНАЯФ. Да не говорим пък за Родопите, където за едно и също нещо в зависимост от разстоянието до него се слага окончание - митницата, митницаса, митницана, а във "Веда словенах" тези хора са пели за преселението на народа от крайна земя на Дунав и за Читайска краля.
Просто Българите са разиденявани от време ОНО и в тази посока едни от тях си мислят че са си "православни" от време ОНО, а други че са мохамедани от време ОНО, а всъщност православието е късна измишльотина, както и исляма.
Обикаляли сме земята и сме оставили следи навсякъде НО сме си тук от време ОНО -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
цитирай
25. andorey - Препоръчвам на всички книгата на ...
15.11.2012 15:47
Препоръчвам на всички книгата на Стефан Чурешки " Именник на българските князе (ханове)", София 2012. Лека му пръст на човека, добре е че е успял поне да публикува част от дългогодишните си изследвания по темата.
цитирай
26. andorey - "Време е да се отсее пляват...
28.11.2018 09:06
andorey написа:
"Време е да се отсее плявата"

Време е, време е - за доброто на България. Нашето мило отечество...!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149005
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031