Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2012 18:43 - От къде идват българите?
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 5209 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 06.08.2016 13:53


     Проучванията върху праисторията на Балканския полуостров показват, че тук преди около 8 хил години започва развитието на една значима археологическа култура. Тази култура се изразява в появата на множество селища, повечето с добра планировка, големи жилища със стопански постройки, укрепления край селищата и т.н. Меството население овладява земеделието в значителна степен, опитомява много видове домашни животни, познава керамиката и първите метали.
     Благодарение на победата си над околната среда и осигуравяне на значително количество храна, както и в резултат на намаляване на детската смъртност, това население се разраства в голяма степен и започва постепенно да мигрира във всички посоки - към останалата част на Европа, на изток и на север, към към Азия, близка и по далечна, на юг към северна Африка и т.н. Но основната част от това население остава на Балканите и преживява успешни през следващите хилядолетия.
Това население не е изчезнало и до днес. Негови потомци са преди всичко днешните българи, а до голяма степен и днешните гърци, сърби, румънци.
     Разбира се през вековете има вътрешни и външни миграции, воини, намаляване и увеличаване на населението...
     През І век преди и І век след новата ера балканските земи попадат под властта на Римската империя. В резултат материалната култура по тези земи става много по видима, строят се градове, театри, форуми, пътища, мостове и т.н., но за местното население това все пак си е едно чуждо робство. Не малка част от населението бягат на север от Дунав към свободните от властта на Рим земи. Всъщност до голяма сптепен славяните са именно това - старите (скити, даки) и по нови избягали тракийски племена (гети, беси, мизи), които не са под властта на Рим. Те запазват вероятно и по стария тракийски език и бит. А през това време тук на Балканите върви една романизация, която се изразява в приемане на нови обичаи, право, администрация, икономически отношения, приемане на много латински думи в езика на местното население и т.н.
Само че, идва време за освобождение от римско робство, за едни желано, за други нежелано, точно както е било и след петвековното турско робство. Дошлите в Онгъла прабългари, са всъщност напусналите по това време Таманския полуостров и Крим потомци на стари скитски и тракийски родове. Те говорили приблизително същият език, които говорило и населението на Балканите, само че по архаичен, и без толкова силно латинско влияние, което в тогавашния тракийски език било вече факт, най вече в лексикално отношение.
     Ето това е накратко ранносредновековната българска история, като по интересните моменти следва да се развият в отделни теми.
     Но накратко, в ранната българска история няма тюрки, няма иранци, няма германци. Или до колкото ги има те са вторични фактори.
     Езикът, който говорим днес е много древен, културата ни е много древна. Може да е земеделска, селска, мирна, но е стара и плодотворна. Дано да е такава и в бъдеще...



image


Който желае да си поръча моята книга "Произход на древните българи", София 2006, да се свърже с мен по електронната поща (andikiryakov@hotmail.com) или чрез блог.бг ... :)



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2150003
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031